twitter facebook kanal rss zapisz sie do newslettera
Home PRESSROOM Materiały dla mediów Wystartowała XIII edycja Konkursu Lodołamacze 2018

Wystartowała XIII edycja Konkursu Lodołamacze 2018

Dodano: 2018-05-09 06:16:54

Wystartowała XIII edycja Konkursu Lodołamacze 2018
Zawalcz o najbardziej prestiżową statuetkę - Lodołamacza 2018

Lodołamacze 2018

Nadszedł miesiąc maj, a to jak już nakazuje tradycja, czas na ogłoszenie rozpoczęcia konkursu Lodołamacze.

Od 13 lat nagradzamy pracodawców zatrudniających osoby niepełnosprawne i podejmujących różne inicjatywy. Od 7 maja można zgłaszać się lub nominować firmy, instytucje i osoby dla których priorytetem jest wrażliwość, eliminowanie barier i podziałów społecznych względem osób z niepełnosprawnościami.

Lodołamacze - Co ich wyróżnia?

Doświadczenie, fachowość, tradycja, osiągnięty sukces, ale przede wszystkich wrażliwość społeczna, która przekłada się na odpowiedzialne zatrudnianie osób niepełnosprawnych.

Kampania Społeczna „Pracodawca Wrażliwy Społecznie” ma na celu przełamywanie barier i uproszczeń w ocenie możliwości osób z niepełnosprawnościami, sprzyja ich zawodowej aktywizacji, daje poczucie bycia potrzebnym, szanse na samodzielne życie i spełnienie ambicji.

Przystąpienie do konkursu będzie nie tylko wyróżnikiem wrażliwości i solidarności społecznej, ale też elastyczności w działaniu i nowoczesnego podejścia do polityki zatrudnienia, bowiem troska o drugiego człowieka jest jedną z najwyższych wartości.

Od 7 maja do 31 lipca można zgłaszać się do tytułu "Lodołamacze 2018” w następujących kategoriach:

• Zatrudnienie Chronione
  • Otwarty Rynek Pracy
  • Instytucja
  • Przyjazna Przestrzeń
  • Zdrowa Firma
  • Dziennikarz bez Barier

Co roku staramy się ulepszać Konkurs w taki sposób, aby odpowiadał na zmieniające się potrzeby i przystosowywał do nowych trendów.

Społeczna odpowiedzialność biznesu, tak obecnie ważna w życiu każdej firmy, to także dbałość o życie i zdrowie pracowników. Także pracowników niepełnosprawnych, dla których ten problem ma szczególne znaczenie.  „Zdrowa firma” - ma za zadanie promować liderów w realizacji tej formy społecznej odpowiedzialności biznesu. Nie możemy zapomnieć, iż współcześnie od mediów oczekujemy ciekawego i rzetelnego podejmowania ważnych społecznie tematów, także tematów dotyczących osób z niepełnosprawnością. Zadaniem współczesnego dziennikarza jest przekraczanie wszelkich barier, także tych związanych z uprzedzeniami i stereotypami wobec osób z niepełnosprawnością. Dlatego w kategorii „Dziennikarz bez barier” chcemy takich dziennikarzy pokazać i nagrodzić.  Nasze społeczeństwo się zmienia, coraz więcej mamy osób starszych, dlatego „Przyjazna Przestrzeń„ to nie tylko oczekiwanie osób z niepełnosprawnością. Warto promować miejsca gdzie przestrzeń jest przyjazna dla wszystkich. Pamiętajmy przyjazna przestrzeń to przestrzeń społecznej integracji, gdzie wszyscy powinni się czuć dobrze.

Dlaczego warto się zgłosić do konkursu?

Konkurs pokazuje - dzięki szczegółowym kategoriom - jak szeroki zakres może mieć społeczna odpowiedzialność. Laureaci Konkursu reprezentują najwyższe standardy w obszarze wrażliwości na potrzeby osób z niepełnosprawnością. Optymizmem napawa fakt istnienia tylu wspaniałych firm otwartych na zrozumienie niepełnosprawności.

Do konkursu dotychczas przystąpiło ponad 4100 firm, a ponad 590 przedsiębiorstw odebrało nagrody w Konkursie
. Wśród dotychczasowych laureatów znaleźli się między innymi: Polski Komitet Paraolimpijski, Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”, „Gospoda Jaskółeczka” Sp. z o.o. z Radomia,  Fabryka Mebli Ryś, Caritas Diecezji Siedleckiej, Limatherm Components Sp. z o.o., Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy, Muzeum Kinematografii w Łodzi, Politechnika Łódzka, Program Pierwszy Polskiego Radia, Towarzystwo Opieki Nad Ociemniałymi w Laskach, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Irena Santor, Urząd Miejski w Koninie, Martyna Wojciechowska, Niewidzialna Wystawa (Invexhib Warszawa), Politechnika Wrocławska z Wrocławia, Fundacja Ducha na Rzecz Rehabilitacji Naturalnej Ludzi Niepełnosprawnych z Torunia, Bernadeta Szczypta z Radia Rzeszów.

Konkurs Lodołamacze odbywa się pod Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP, Pani Agaty Kornhauser-Dudy.

Konkurs podzielony został na dwa etapy: regionalny – wyłaniający laureatów w poszczególnych rejonach kraju oraz centralny – w którym finaliści zmierzą się w walce o laur Lodołamaczy 2018.

Statuetki zostaną przyznane w 6 kategoriach, na laureatów bieżącej 13 edycji Konkursu czekają również 2 kategorie specjalne „Superlodołamacz” i „Lodołamacz Specjalny”.

Prestiżową nagrodą Lodołamacza 2018 zostaną wyróżniane firmy podczas uroczystej Gali, która odbędzie się 27 września 2018 w Zamku Królewskim w Warszawie.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.lodolamacze.info.pl

Kontakt:
Anna Węgrzynowicz