Lider aktywizacji  Kreator zatrudnienia

POPON w mediach

Dlaczego pracodawcy chcą zmian w przepisach o rehabilitacji niepełnosprawnych pracowników. Komentarz Jana Zająca prezesa POPON w regiopraca.pl

O zmianach w przepisach dotyczących osób niepełnosprawnych mówi się od dawna. Ministerstwo rodziny przyszykowało projekt „Za życiem”. Jego celem jest m.in. pomoc niepełnosprawnym pracownikom.

VIP: Jan Zając – Wciąż jest wiele do zrobienia

Z pewnością osoby z niepełnosprawnością nadal napotykają w swoim życiu na wiele barier komunikacyjnych lub architektonicznych. Jednak otwartość społeczeństwa, a w szczególności pracodawców, na osoby z niepełnosprawnością jest coraz większa – mówi Jan Zając, prezes zarządu Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych.

Kłopotliwe ustalanie podmiotów powiązanych

Firma ubiegająca się o dofinansowanie pensji pracowników z dysfunkcjami zdrowotnymi, w której 100 proc. udziałów ma stowarzyszenie, nie powinna uwzględniać jego personelu do stanu zatrudnienia.

Niepełnosprawni w cenie. Komentarz POPON w Dzienniku Polskim

Gospodarka. Po raz pierwszy od 1989 roku wzrosło znacząco zainteresowanie zatrudnianiem osób z niepełnosprawnościami. Ale utrudniających to absurdalnych, biurokratycznych barier wciąż jest bardzo dużo. Kolejna jest właśnie procedowana w parlamencie

Pracodawcom zachęty pilnie potrzebne. Komentarz POPON w Dzienniku Polskim

Tragiczny wręcz w niektórych branżach deficyt rąk do pracy sprawił, że w osobach niepełnosprawnych pracodawcy zaczęli dostrzegać przydatnych pracowników. Coraz częściej przyjmowani są na odpowiedzialne stanowiska bo „nagle" okazało się, że wśród nich są osoby z wysokimi kwalifikacjami.

Pracodawcy dostrzegli w niepełnosprawnych przydatnych pracowników. Komentarz POPON w Dzienniku Polskim i Gazecie Krakowskiej

Po raz pierwszy od 1989 roku wzrosło znacząco zainteresowanie zatrudnianiem osób z niepełnosprawnościami. Ale utrudniających to absurdalnych, biurokratycznych barier wciąż jest bardzo dużo. Kolejna jest właśnie procedowana w parlamencie.

Radio Szczecin: Praca dla osób niepełnosprawnych i co się z nią łączy?

Zatrudnienie osób niepełnosprawnych w województwie zachodniopomorskim idzie w górę. W 2016 roku było to 16,5 procent.

Udzielanie ulg na PFRON będzie trudniejsze. Komentarz POPON w Dzienniku Gazecie Prawnej

Pracodawcy negatywnie oceniają nowe regulacje dotyczące przyznawania obniżeń we wpłatach na PFRON. Wytykają też resortowi rodziny brak obiecywanych zmian w sprawie zniesienia restrykcyjnych kar za nieterminowe rozliczanie kosztów płacy.

Mówili o dzieciach niepełnosprawnych

W pałacu Anny Wazówny konferencję na temat „Organizacja kształcenia i wychowania dzieci niepełnosprawnych w placówkach oświatowych" zorganizował brodnicki poseł Paweł Szramka. Wystąpiło ośmioro prelegentów.

Część firm straci prawo do udzielania ulg. Komentarz Jana Zająca prezesa POPON w Dzienniku Gazecie Prawnej

Pracodawcy, którzy będą chcieli dalej przyznawać klientom obniżenia we wpłatach na PFRON, będą musieli zwiększyć z 30 proc. do 50 proc. wskaźnik zatrudnienia osób ze znaczną lub umiarkowaną dysfunkcją zdrowotną.

Centrumpr.pl, Archnews.pl, News.Kafito.pl: Lodołamacze 2017 – Dalej Razem z główną nagrodą!

Dalej Razem sp. z o.o. z Zielonej Góry zajęła pierwsze miejsce i otrzymała Statuetkę LODOŁAMACZ w kategorii "Otwarty rynek pracy" w ogólnopolskim konkursie Lodołamacze 2017.