twitter facebook kanal rss zapisz sie do newslettera
Home PRESSROOM

• Lodołamacze 2018

Efekt zachęty na tzw. starszych pracowników. Artykuł POPON w Gazecie Podatkowej

Jednym z warunków uzyskania refundacji pensji niepełnosprawnego pracownika jest spełnienie tzw. efektu zachęty. Z najnowszej interpretacji Komisji Europejskiej wynika, iż przedsiębiorcy mogą uzyskać efekt zachęty, a co za tym idzie także dofinansowanie do pensji na tych niepełnosprawnych, którzy uzyskali orzeczenie w trakcie zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie. Ale Biuro Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych ma w tej kwestii wątpliwości.

Ochrona danych sensytywnych w firmie zatrudniającej osoby niepełnosprawne. Szkolenie zamknięte

Zatrudniasz osoby niepełnosprawne? Przeszkól pracowników z zakresu ochrony danych sensytywnych! Te dane podlegają ponadnormatywnej ochronie a są przetwarzane w Twojej firmie przez wiele różnych komórek; niekiedy powierzane też podmiotom trzecim. Zabezpiecz się przed ryzykiem

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego - rządowa propozycja rozwiązania powstałego problemu

Do Sejmu wpłynął projekt ustawy (http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/1D141240A164D9D6C12582CE0032C7F3/%24File/2773.pdf), którego celem jest rozwiązanie niebezpiecznej dla aktywności zawodowej osób niepełnosprawnych sytuacji powstałej w wyniku niedawnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. umieszczania na orzeczeniach symboli przyczyny niepełnosprawności.

Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie ustanowienia rządowego programu "Dostępność plus", przedłożoną przez ministra inwestycji i rozwoju.

Rząd zdecydował, że w latach 2018-2025 realizowany będzie program Dostępność plus, którego ustanowienie zapowiadał premier Mateusz Morawiecki. Jego realizacja oznacza spełnienie obietnicy złożonej przez szefa rządu w exposé o tworzeniu Polski przyjaznej osobom starszym i niepełnosprawnym (jest to także jeden z pięciu projektów zapowiadanych przez premiera dla Polaków).

Reforma orzekania. Będą dwa stopnie niepełnosprawności?

Międzyresortowy zespół kończy prace nad projektem ws. systemu orzekania o niepełnosprawności – powiedział wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Bartosz Marczuk na posiedzeniu sejmowej komisji polityki senioralnej.