• Laureaci Ogólnopolscy Konkursu Lodołamacze 2018
  • Laureaci Regionalni Konkursu Lodołamacze 2018
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Zapraszamy na szkolenie Wydatkowanie środków ZFRON w zpchr i byłych zpchr. Warsztaty z pisania Indywidualnych Programów Rehabilitacji

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

MAŁA KOREKTA SKŁADEK NIE POZBAWI JUŻ DOPŁAT DO PENSJI- Komentarz Krzysztofa Kosińskiego Wiceprezesa POPON dla Dziennika Gazety Prawnej

Od przyszłego roku pracodawcy nie będą już karani koniecznością zwrotu dofinansowań do wynagrodzeń pracowników z dysfunkcjami zdrowotnymi, jeśli okaże się, że przekazali do ZUS źle wyliczoną składkę. Stanie się tak, o ile kwota, którą muszą dopłacić, nie przekroczy 2 proc. ich wysokości za dany miesiąc.

Dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych (SOD) - Teoria i praktyka - problemy, kontrole PFRON, orzecznictwo - cykl szkoleń

Zapraszamy na szkolenie Dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych – teoria i praktyka. najnowsze zmiany, najczęściej pojawiające się problemy, kontrole PFRON, procedura odwoławcza i orzecznictwo

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Fakty o poranku w TVP 3 Wrocław o Lodołamaczach

Rozmowę o Lodołamaczach w porannym programie FAKTY TVP3 Wrocław, w której udział wzięli udział tegoroczni Lodołamacze 2018 Pan Adam Komar, prezes Fundacja Potrafię Pomóc oraz Pani AGATA ROCZNIAK, można już obejrzeć online! Polecamy i zapraszamy.

Zapraszamy na szkolenie: Ulgi we płatach na PFRON – zmiany od 1.10.2018

Zapraszamy na szkolenie Ulgi we płatach na PFRON – zmiany od 1.10.2018 Zmiany w zasadach wystawiania informacji o kwocie obniżenia wpłat na PFRON (zmiany wchodzą w życie z dniem 01.10.2018 r ) w związku z uchwaleniem ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji …

Nie żyje Piotr Pawłowski. Prezes Fundacji Integracja

Od ponad 25 lat był aktywnym dziennikarzem, działaczem społecznym, pracującym na rzecz likwidacji barier architektonicznych, cyfrowych, społecznych i prawnych. Był ambasadorem przemian społecznych w naszym kraju. Twórcą i prezesem Fundacji Integracja i Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.

Ochrona danych sensytywnych w firmie zatrudniającej osoby niepełnosprawne. Szkolenie zamknięte

Zatrudniasz osoby niepełnosprawne? Przeszkól pracowników z zakresu ochrony danych sensytywnych! Te dane podlegają ponadnormatywnej ochronie a są przetwarzane w Twojej firmie przez wiele różnych komórek; niekiedy powierzane też podmiotom trzecim. Zabezpiecz się przed ryzykiem