• Lodołamacze w mediach
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Zapraszamy na szkolenie Wydatkowanie środków ZFRON w zpchr i byłych zpchr. Warsztaty z pisania Indywidualnych Programów Rehabilitacji

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

Wyzwolić energię osób niepełnosprawnych

Aż dziewięć zakładów aktywności zawodowej będzie wkrótce działać na Pomorzu Zachodnim. Dzięki temu region z dziesiątej pozycji w kraju wskoczy na trzecie miejsce – jeżeli chodzi o zawodową aktywizację niepełnosprawnych.

Dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych (SOD) - Teoria i praktyka - problemy, kontrole PFRON, orzecznictwo - cykl szkoleń

Zapraszamy na szkolenie Dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych – teoria i praktyka. najnowsze zmiany, najczęściej pojawiające się problemy, kontrole PFRON, procedura odwoławcza i orzecznictwo

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Polskie Radio Jedynka:Rynek pracownika nie dla niepełnosprawnych

Pracodawcy nie mogą znaleźć ludzi do pracy, mówi się już o rynku pracownika - to jedna strona medalu. Druga - ta sytuacja nie dotyczy osób niepełnosprawnych. Odsetek zatrudnionych wśród nich rośnie bardzo powoli i jest dużo niższy niż wynosi średnia unijna.   Giełdy pracy dla niepełnosprawnych, jak ostatnie zorganizowane w listopadzie i na początku grudnia przez Polską Organizację Pracodawców Osób Niepełnosprawnych - POPON - w Warszawie i Katowicach, cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno pracodawców, jak i poszukujących zatrudnienia - mówiła w radiowej Jedynce Anna Węgrzynowicz, rzecznik prasowy POPON, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.

Duże zmiany w ulgach na PFRON. Komentarz POPON w INFOR.pl

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej chce zamienić dofinansowanie w refundację wynagrodzenia. Zniesiony ma być obowiązek tworzenia indywidualnych programów rehabilitacji.

Ochrona danych sensytywnych w firmie zatrudniającej osoby niepełnosprawne. Szkolenie zamknięte

Zatrudniasz osoby niepełnosprawne? Przeszkól pracowników z zakresu ochrony danych sensytywnych! Te dane podlegają ponadnormatywnej ochronie a są przetwarzane w Twojej firmie przez wiele różnych komórek; niekiedy powierzane też podmiotom trzecim. Zabezpiecz się przed ryzykiem

Nowelizacja ustawy o rehabilitacji przywraca możliwość umieszczania na orzeczeniu symbolu 02-P

Symbol przyczyny niepełnosprawności 02-P w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności.