Jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepelnosprawności, kto może liczyć na rentę socjalną

Podpowiadamy, jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepełnosprawności, jeśli ma się już odpowiednie zaświadczenie od lekarza orzecznika ZUS. Podajemy także, kto może liczyć na rentę socjalną i jakie są przywileje osób niepełnosprawnych w pracy.

Zapraszamy na szkolenie: Nowe obowiązki pracodawców osób niepełnosprawnych w zakresie prowadzenia dokumentacji pracowniczej. Omówienie nowelizacji Kodeksu pracy i ustawy o rehabilitacji (…) w związku z przyjętą ustawą o zmianie niektórych ustaw w związ

Zapraszamy na szkolenie Nowe obowiązki pracodawców osób niepełnosprawnych w zakresie prowadzenia dokumentacji pracowniczej. Omówienie nowelizacji Kodeksu pracy i ustawy o rehabilitacji (…) w związku z przyjętą ustawą o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania RODO oraz pozostałych przepisów dotyczących prowadzenia dokumentacji pracowniczej

Rafalska: Wydatki na wsparcie niepełnosprawnych wzrosły o 4 mld zł

W porównaniu do 2015 r. wydatki na wsparcie niepełnosprawnych wzrosły o 4 mld zł – podkreśliła we wtorek szefowa MRPiPS Elżbieta Rafalska. Zależy nam na tym, aby polityka wsparcia osób niepełnosprawnych była kompleksowa i zindywidualizowana – dodała.

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

Zapraszamy na szkolenie Problemy z PFRON - jak skutecznie dochodzić swoich praw i prowadzić postępowanie administracyjne? Teoria i praktyka. Przykłady rozstrzygnięć i wyroki sądów

5 mld zł w budżecie dzięki zniesieniu limitu ZUS? "To koszty, które poniosą pracodawcy i pracownicy"

Rząd wraca do pomysłu zniesienia limitu składek na ZUS. Osoby, których roczne zarobki przekroczą limit 30-krotności średniej pensji dalej płacić będą składki emerytalne. Obecnie są z tego obowiązku zwolnione.

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Zapraszamy na szkolenie Zakładowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w zpchr i byłych zpchr: tworzenie, wydatkowanie, kontrole, najczęściej popełniane błędy, stanowiska BON i najnowsze wyroki sądów, tworzenie Indywidualnych Programów Rehabilitacji

ZUS przeszkoli firmy z kontroli zwolnień lekarskich

W 2018 r. Polacy spędzili na zwolnieniach lekarskich blisko
243,7 mln dni. Koszty sięgają
18,5 mld zł, z czego 37,5 proc.
ponoszą pracodawcy. Aby wspomóc działania kontrolne płatników
składek, ZUS przeszkoli właścicieli małych i średnich firm z kontroli zwolnień.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.