Home PRESSROOM POPON w mediach TVP 3 Lublin: Lodołamacze 2017. Promują aktywność zawodową niepełnosprawnych

TVP 3 Lublin: Lodołamacze 2017. Promują aktywność zawodową niepełnosprawnych

Dodano: 2017-09-19 06:41:16

Łamią stereotypy i zachęcają do myślenia o osobach niepełnosprawnych jako dobrych pracownikach.

W lubelskim Urzędzie Wojewódzkim odbyła się dziś gala regionalnego etapu konkursu Lodołamacze 2017. Wzięli w niej udział pracodawcy z województwa lubelskiego, podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego. Lodołamacze to nagrody dla pracodawców wrażliwych społecznie, których nie trzeba przekonywać, że osoby niepełnosprawne mogą być pełnowartościowymi pracownikami.

W kategorii Zakład Pracy Chronionej Lodołamaczem 2017 został Powiatowy Zakłąd Aktywności Zawodowej w Janowie Lubelskim. Zatrudnia kilkudziesięciu niepełnosprawnych. W kategorii Instytutcja - III miejsce zajęło Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Lublinie. Tytuł honorowy Super Lodołamacza 2017 otrzymał w tym roku KUL.

Statuetki Lodołamaczy przyznawane są od 2006 roku przez Polską Organizację Pracodawców Osób Niepełnosprawnych i Fundację Aktywizacji Zawodowej Osób Niepełnosprawnych FAZON. Otrzymują je firmy, instytucje i organizacje promujące aktywność zawodową niepełnosprawnych.

Jest lepiej, ale wciąż wielu niepełnosprawnych boryka się z samotonością i brakiem pracy - podkreślali uczestnicy dzisiejszej gali. 27 września na Zamku Królewskim w Warszawie odbędzie się ogólnopolski finał konkursu, któremu patronuje Pierwsza Dama RP.

Źródło:lublin.tvp.pl