• Zaproszenie na konferencje prasową - Lodołamacze w akcji, wypłynęły na wody aby przełamać lody obojętności.- 13 czerwca 2018 r. godzina 12:00 Łódź - EC1
  • Lodołamacze 2018

Efekt zachęty na tzw. starszych pracowników. Artykuł POPON w Gazecie Podatkowej

Jednym z warunków uzyskania refundacji pensji niepełnosprawnego pracownika jest spełnienie tzw. efektu zachęty. Z najnowszej interpretacji Komisji Europejskiej wynika, iż przedsiębiorcy mogą uzyskać efekt zachęty, a co za tym idzie także dofinansowanie do pensji na tych niepełnosprawnych, którzy uzyskali orzeczenie w trakcie zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie. Ale Biuro Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych ma w tej kwestii wątpliwości.

RODO u pracodawcy osób niepełnosprawnych - cykl szkoleń

Zapraszamy na szkolenie Ochrona danych osobowych w świetle przepisów RODO u pracodawców osób niepełnosprawnych. Nowelizacja Kodeksu pracy i ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych w związku ze wdrożeniem RODO

Premier: w ciągu najbliższych kilku miesięcy przebudujemy system orzecznictwa

- W ciągu najbliższych kilku miesięcy przebudujemy system orzecznictwa o niepełnosprawności w Polsce po to, żeby jeszcze lepiej móc odpowiedzieć na potrzeby osób najbardziej pokrzywdzonych – powiedział we wtorek, 22 maja, premier Mateusz Morawiecki.

Informator PFRON: rewolucja cyfrowa

Celem projektu jest ograniczenie bądź całkowite wyeliminowanie konieczności wizyt osób niepełnosprawnych w urzędzie przy składaniu wniosków o dofinansowanie.

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych Zaprasza na konferencję prasową Lodołamacze 2018 – inauguracja Konkursu i Kampanii na rzecz zatrudniania osób niepełnosprawnych. Lodołamacze wypłynęły XIII raz na wody, aby kruszyć i przełamywać lód obojętności

Zaproszenie do udziału w Targach Pracy i Edukacji - 6 czerwca UMK Toruń

Kujawsko-Pomorski Oddział PFRON oraz Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Toruniu zapraszają Państwa do wzięcia udziału w wydarzeniu: " Targi Pracy i Edukacji - osoba niepełnosprawna na rynku pracy i na uczelni"

Stanowisko BON – ulga we wpłacie na PFRON a potrącenie z kary umownej

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych otrzymała odpowiedź z BON w kwestii wyjaśnienia przepisów art. 22 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t. j. Dz. U. 2011 r. Nr 127 poz. 721) w związku z wątpliwościami dotyczącymi udzielenia ulgi we wpłacie na PFRON.

Koniec z szantażami „na RODO”. Próba nabrania przedsiębiorców będzie uznana za przestępstwo

Straszenie przedsiębiorców zawiadomieniem o naruszeniu przez nich przepisów, jeśli nie zapłacą określonej sumy lub czegoś nie kupią, powinno być uznane za przestępstwo – uważa Ministerstwo Cyfryzacji.

Dość czekania na ruch ministerstwa

Rozmowa z Mateuszem Brząkowskim, radcą prawnym z Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych

Rynek pracy: jak likwidować bariery

Poziom aktywności zawodowej osób z niepełnosprawnością to zaledwie 27 proc., czyli o prawie 20 punktów procentowych mniej niż wynosi średnia unijna. Jak więc sprawić, by Polska dorównała innym krajom naszego kontynentu? O tym, jak likwidować bariery blokujące dostęp do rynku pracy osobom z niepełnosprawnością dyskutowano podczas Dnia osób Niepełnosprawnych zorganizowanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznicy i Centralny Instytut Ochrony Pracy w piątek 11 maja w Warszawie.