• Szkolenie: Zmiany w PIT, CIT, VAT w 2019 r - Warszawa, Poznań
  • Lodołamacze w mediach
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepelnosprawności, kto może liczyć na rentę socjalną

Podpowiadamy, jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepełnosprawności, jeśli ma się już odpowiednie zaświadczenie od lekarza orzecznika ZUS. Podajemy także, kto może liczyć na rentę socjalną i jakie są przywileje osób niepełnosprawnych w pracy.

Szkolenie: Zmiany w PIT, CIT, VAT w 2019 r - Warszawa, Poznań

Zapraszamy na szkolenie Zmiany w PIT, CIT, VAT w 2019 r.

Plan budowy systemu wsparcia osób niepełnosprawnych powstanie do końca stycznia – podało MRPiPS

- W tej chwili powstaje plan działań, które będą realizowane i finansowane w ramach budowy wsparcia systemu osób niepełnosprawnych. Do końca stycznia będzie on ogłoszony w Biuletynie Informacji Publicznej – poinformował sekretarz stanu w MRPiPS Krzysztof Michałkiewicz w środę, 23 stycznia.

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

PFRON: Prezes Zarządu PFRON w TVP 3 Poznań o kompleksowej aktywizacji osób niepełnosprawnych

„Nasze działania zmierzają do wsparcia osób z niepełnosprawnościami, żeby mogły wejść na otwarty rynek pracy. Od lat przełamywane są stereotypy i bariery, dzięki czemu pracodawcy zatrudniają coraz więcej osób z niepełnosprawnością.” – na ten aspekt zwróciła szczególną uwagę Marlena Maląg, Prezes Zarządu Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w wywiadzie dla TVP 3 Poznań.

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Zmiana w wypłacaniu pensji. Mija ważny termin

Od początku roku weszły w życie przepisy, które sprawiły, że standardem jest wypłata pensji przelewem na konto, a nie jak do tej pory w gotówce. Do dziś, czyli 22 stycznia, pracodawca ma obowiązek poinformować o tym pracowników, którzy do tej pory otrzymywali wypłatę w gotówce.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.

Trzeba czekać na reformę orzecznictwa? W Sejmie o zrównaniu świadczeń opiekunom

Do podjęcia jakichkolwiek decyzji ws. wyrównania świadczeń dla opiekunów osób z niepełnosprawnością konieczna jest reforma systemu orzekania, wypracowana przez Międzyresortowy Zespół ds. Opracowania Systemu Orzekania o Niepełnosprawności oraz Niezdolności do Pracy. Tak wynika z informacji podanych podczas posiedzenia sejmowej Komisji ds. Petycji. Chodzi m.in. o rodziców przebywających na wcześniejszych emeryturach, tzw. EWK, czy na świadczeniach przedemerytalnych.

Ochrona danych sensytywnych w firmie zatrudniającej osoby niepełnosprawne. Szkolenie zamknięte

Zatrudniasz osoby niepełnosprawne? Przeszkól pracowników z zakresu ochrony danych sensytywnych! Te dane podlegają ponadnormatywnej ochronie a są przetwarzane w Twojej firmie przez wiele różnych komórek; niekiedy powierzane też podmiotom trzecim. Zabezpiecz się przed ryzykiem