twitter facebook kanal rss zapisz sie do newslettera

• Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Serdecznie zapraszamy na Lubelską, Małopolską, Podkarpacką, Świętokrzyską Regionalną Galę XIII Edycji Konkursu LODOŁAMACZE 2018
  • Serdecznie zapraszamy na Dolnośląską, Lubuską, Opolską, Śląską Regionalną Galę XIII Edycji Konkursu LODOŁAMACZE 2018
  • Posiedzenia Kapituł Lodołamaczy 2018 - terminy i miejsca

Efekt zachęty na tzw. starszych pracowników. Artykuł POPON w Gazecie Podatkowej

Jednym z warunków uzyskania refundacji pensji niepełnosprawnego pracownika jest spełnienie tzw. efektu zachęty. Z najnowszej interpretacji Komisji Europejskiej wynika, iż przedsiębiorcy mogą uzyskać efekt zachęty, a co za tym idzie także dofinansowanie do pensji na tych niepełnosprawnych, którzy uzyskali orzeczenie w trakcie zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie. Ale Biuro Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych ma w tej kwestii wątpliwości.

Ochrona danych sensytywnych w firmie zatrudniającej osoby niepełnosprawne. Szkolenie zamknięte

Zatrudniasz osoby niepełnosprawne? Przeszkól pracowników z zakresu ochrony danych sensytywnych! Te dane podlegają ponadnormatywnej ochronie a są przetwarzane w Twojej firmie przez wiele różnych komórek; niekiedy powierzane też podmiotom trzecim. Zabezpiecz się przed ryzykiem

Ważna odpowiedź BON w sprawie dokumentowania schorzeń szczególnych

POPON otrzymał odpowiedź na pytanie skierowane do BON w dniu 9 lipca 2018 r. tutaj

Ważna odpowiedź BON w sprawie dokumentowania schorzeń szczególnych

POPON otrzymał odpowiedź na pytanie skierowane do BON w dniu 9 lipca 2018 r.

Zaświadczenie z medyczną nazwą schorzenia

Dokument potwierdzający występowanie u pracownika schorzenia szczególnie utrudniającego pracę musi być wystawiony przez lekarza specjalistę w danej dziedzinie.

Skarbówka przeprowadzi audyt w zakładach pracy chronionej. Komentarz POPON w dzienniku Gazecie Prawnej

Prawidłowość gospodarowania pieniędzmi gromadzonymi na zakładowym funduszu rehabi-litaq'i osób niepełnosprawnych (ZFRON) będzie sprawdzana przez izby administracji skarbowej w ramach audytu.

Zatrudnienie pracowników wspomagających niepełnosprawnego w pracy dofinansuje PFRON

Pracodawca, który zatrudnia osobę niepełnosprawną i dostrzega, że niektóre czynności sprawiają jej trudność, może pomóc zatrudniając pracownika wspomagającego. Koszty pracy takiego asystenta zostaną mu zwrócone.

Stanowisko BON – ulga we wpłacie na PFRON a potrącenie z kary umownej

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych otrzymała odpowiedź z BON w kwestii wyjaśnienia przepisów art. 22 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t. j. Dz. U. 2011 r. Nr 127 poz. 721) w związku z wątpliwościami dotyczącymi udzielenia ulgi we wpłacie na PFRON.

Chcesz zostać Lodołamaczem 2018? Tylko kilka dni zostało, aby wysłać zgłoszenie do konkursu

Zatrudniasz osoby niepełnosprawne, przełamujesz stereotypy, prowadzisz działania edukacyjne aktywności prozdrowotnych dotyczących osób niepełnosprawnych? Jesteś dziennikarzem otwartym na potrzeby osób niepełnosprawnych?

Dość czekania na ruch ministerstwa

Rozmowa z Mateuszem Brząkowskim, radcą prawnym z Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych