• Jan Zając otrzymał akt powołania na Członka Rady Dostępności
  • Zapraszamy na szkolenie Zakładowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w zpchr i byłych zpchr
  • Zapraszamy na szkolenie Problemy z PFRON - jak skutecznie dochodzić swoich praw i prowadzić postępowanie administracyjne? Teoria i praktyka
  • Nowe obowiązki pracodawców osób niepełnosprawnych w zakresie prowadzenia dokumentacji pracowniczej.  Omówienie nowelizacji Kodeksu pracy i ustawy o rehabilitacji (…) w związku z przyjętą ustawą o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania RODO oraz pozostałych przepisów dotyczących prowadzenia dokumentacji pracowniczej
  • Lodołamacze w mediach
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepelnosprawności, kto może liczyć na rentę socjalną

Podpowiadamy, jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepełnosprawności, jeśli ma się już odpowiednie zaświadczenie od lekarza orzecznika ZUS. Podajemy także, kto może liczyć na rentę socjalną i jakie są przywileje osób niepełnosprawnych w pracy.

Zapraszamy na szkolenie: Nowe obowiązki pracodawców osób niepełnosprawnych w zakresie prowadzenia dokumentacji pracowniczej. Omówienie nowelizacji Kodeksu pracy i ustawy o rehabilitacji (…) w związku z przyjętą ustawą o zmianie niektórych ustaw w związ

Zapraszamy na szkolenie Nowe obowiązki pracodawców osób niepełnosprawnych w zakresie prowadzenia dokumentacji pracowniczej. Omówienie nowelizacji Kodeksu pracy i ustawy o rehabilitacji (…) w związku z przyjętą ustawą o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania RODO oraz pozostałych przepisów dotyczących prowadzenia dokumentacji pracowniczej

Resort pracy nie chce mniejszych składek na PFRON

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej stoi na stanowisku, że należy zrezygnować z nowelizacji zaproponowanej w obecnym kształcie przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii (MPiT) dotyczącej mniejszych składek na PFRON odprowadzanych przez niewielkie firmy.

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

Zapraszamy na szkolenie Problemy z PFRON - jak skutecznie dochodzić swoich praw i prowadzić postępowanie administracyjne? Teoria i praktyka. Przykłady rozstrzygnięć i wyroki sądów

POPON na Dniu Osób Niepełnosprawnych organizowanym przez ZUS w Zabrzu

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych uczestniczyła w Dniu Osób z Niepełnosprawnością organizowanym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych w Zabrzu.

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Zapraszamy na szkolenie Zakładowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w zpchr i byłych zpchr: tworzenie, wydatkowanie, kontrole, najczęściej popełniane błędy, stanowiska BON i najnowsze wyroki sądów, tworzenie Indywidualnych Programów Rehabilitacji

POPON na Dniu Osób z Niepełnosprawnością "Żyj Aktywnie" w Chorzowie organizowanym przez ZUS

W dniu 17.05.2019 Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych uczestniczyła w Dniu Osób z Niepełnosprawnością pod hasłem,, Żyj Aktywnie”.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.