• Jan Zając otrzymał akt powołania na Członka Rady Dostępności
  • Zapraszamy na szkolenie: Dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych w 2019 r. Problemy z dofinasowaniami z PFRON i orzeczeniami osób niepełnosprawnych
  • Sprawozdawcze Zgromadzenia Członków POPON
  • Lodołamacze w mediach
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepelnosprawności, kto może liczyć na rentę socjalną

Podpowiadamy, jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepełnosprawności, jeśli ma się już odpowiednie zaświadczenie od lekarza orzecznika ZUS. Podajemy także, kto może liczyć na rentę socjalną i jakie są przywileje osób niepełnosprawnych w pracy.

Zapraszamy na szkolenie Dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych w 2019 r. Problemy z dofinasowaniami z PFRON i orzeczeniami osób niepełnosprawnych.

Radio Gdańsk:Kilkaset ofert i mnóstwo zainteresowanych na Giełdzie Pracy dla Osób Niepełnosprawnych w Gdyni. "To są naprawdę dobrzy pracownicy"

Otwarci pracodawcy i rzesza osób chętnych do pracy. W Centrum Integracja w Gdyni odbyła się Giełda Pracy dla Osób Niepełnosprawnych. Były propozycje pracy w księgowości, administracji czy instytucjach badawczych.

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

Szkolenie: Zmiany w PIT, CIT, VAT w 2019 r - Warszawa, Poznań

Zapraszamy na szkolenie Zmiany w PIT, CIT, VAT w 2019 r.

Marek Plura z nagrodą dla europosła roku. Doceniono jego działania na rzecz niepełnosprawnych-serdecznie gratulujemy

Śląski europoseł Marek Plura został uhonorowany nagrodą MEP Awards 2019. Wyróżnienia przyznawane są co roku przez brukselski miesięcznik The Parliament Magazine dla najbardziej pracowitych i wpływowych posłów do Parlamentu Europejskiego.

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Giełda Pracy POPON w Gdyni - 20 marca, w godz. 11.00-14.00

Serdecznie zapraszamy na Giełdę Pracy w środę 20 marca, w godzinach 11.00-14.00 w Gdyni, przy ul. Traugutta 2.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.

Zwolnienie od pracy pracownika niepełnosprawnego w celu wykonania badań – jak udzielać, jak dokumentować

Jednym z dodatkowych uprawnień pracowników zaliczonych umiarkowanego lub znacznego stopnia niepełnosprawności jest zwolnienie od pracy w celu wykonania badań specjalistycznych. Warunkiem udzielenia zwolnienia jest jednak, by badania ta nie mogły być wykonane poza godzinami pracy. Sprawdź, jakich dokumentów można żądać od pracownika w celu udokumentowania prawa do tego zwolnienia.