twitter facebook kanal rss zapisz sie do newslettera
Home PRZYJAZNE PRAWO Stanowiska, opinie, raporty

Stanowiska, opinie, raporty

Stanowisko POPON w sprawie blokady dofinansowań do wynagrodzeń pracowników z niepełnosprawnością

W związku z powtarzającymi się sygnałami od naszych Członków o trudnościach z otrzymaniem w ostatnim czasie dofinasowania do wynagrodzeń zatrudnionych pracowników niepełnosprawnych poprzez założenie przez PFRON tzw. „ ręcznej blokady” Prezes POPON Jan Zając korzystając z możliwości spotkania z Prezes Zarządu PFRON Panią Dorotą Habich przekazał stanowisko POPON w tej sprawie.

Kwartalne zestawienie działań lobbingowych Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych - lipiec-wrzesień 2016 r.

Poniżej przedstawiamy kwartalne zestawienie działań lobbingowych Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych - lipiec-wrzesień 2016 r.

Zestawienie działań lobbingowych Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych za kwiecień- czerwiec 2016

Przedstawimy Państwu kwartalne zestawienie działań naszej Organizacji. W maju odbyło się Ogólnopolskie Zgromadzenie Przedstawicieli Członków POPON, podczas którego Delegaci podjęli Stanowisko Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych w sprawie problemów pracodawców osób niepełnosprawnych. POPON podjął również stanowisko w sprawie płacy minimalnej.

Zestawienie działań lobbingowych Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych za styczeń- marzec 2016

W minionym kwartale, w interesie Członków Organizacji, POPON włączył się debatę dotyczącą projektu ustawy dotyczącej podatku od sprzedaży detalicznej. Stanowisko oraz działania cytowane były licznie w mediach ogólnopolskich i regionalnych.

STANOWISKO Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych dotyczące projektu ustawy od podatku od sprzedaży detalicznej

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych z zainteresowaniem przyjęła wcześniejsze deklaracje Rządu RP o wspieraniu polskiej przedsiębiorczości, a w szczególności polskich małych i średnich firm.

POPRAWKI Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych do projektu ustawy o zmianie ustawy o rehabilitacji (druki nr 3845 i 3866)

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych przedstawia propozycje poprawek do projektu ustawy o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (druk nr 3845 i 3866), które zostały przesłane do Komisji Polityki Społecznej i Rodziny Sejmu RP oraz do Biura Pełnomocnika rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych (BON).

Raport lobbingowy POPON za lipiec-październik 2015 roku

Miesiące lipiec-październik 2015 roku obfitowały w spotkania, lobbing oraz działania w ramach Kampanii Lodołamacze. Zarząd POPON spotkał się m.in. z Ministrem Wojciechem Kolarskim z Kancelarii Prezydenta RP w sprawie ustawy o rehabilitacji społecznej i zawodowej. W trakcie spotkania została złożona m.in. propozycja zainicjowania przez Prezydenta dyskusji na temat systemowego i długofalowego uregulowania wsparcia dla pracodawców osób niepełnosprawnych