twitter facebook kanal rss zapisz sie do newslettera
Home PRZYJAZNE PRAWO Stanowiska, opinie, raporty Kwartalne zestawienie działań lobbingowych Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych - lipiec-wrzesień 2016 r.

Dodano: 2016-11-07 09:14:04

Poniżej przedstawiamy kwartalne zestawienie działań lobbingowych Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych - lipiec-wrzesień 2016 r.

Miesiące lipiec-wrzesień 2016 roku obfitowały w spotkania, lobbing oraz działania w ramach Kampanii Lodołamacze. Kampania trwała od kwietnia do września, pisały o niej gazety, wielokrotnie pokazywana była w telewizji, komentowana w radiu, publikowana w Internecie. Kampania wywołała duży medialny odzew-50 patronatów medialnych, ponad 300 zarejestrowanych informacji w mediach. W raporcie znajdą Państwo laureatów, zdjęcia z gal regionalnych i ogólnopolskiej.

Od lipca 2016 r. zmieniły się zasady zatrudniania osób niepełnosprawnych, komentarze POPON dotyczące ograniczenia ulg we wpłatach na PFRON ukazało się ponad 150 relacji w mediach.

To dzięki naszej Organizacji problemy pracodawców zatrudniających osoby niepełnosprawne są obecne cały czas w mediach, o czym świadczy duża ilość artykułów w prasie ogólnopolskiej oraz wywiady i materiały w regionalnych telewizjach, radiu, gazetach, a także na portalach internetowych.

W raporcie znajdą Państwo również stanowiska Biura Pełnomocnika Rządu do spraw Osób Niepełnosprawnych i pytania zadawane na prośbę pracodawców przez POPON, a także wybrane artykuły w prasie.

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych ogłosił konsultacje społeczne dotyczące zmian w ustawie o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych z dnia 27 sierpnia 1997 r. POPON przygotowuje stanowisko dotyczące oczekiwanych przez pracodawców osób niepełnosprawnych zmian w ustawie o rehabilitacji oraz nowych rozwiązań systemowych. W związku z powyższym do Członków naszej Organizacji została wysłana Ankieta z prośbą o jej wypełnienie i zaprezentowanie w ten sposób swojego stanowiska w kluczowych dla systemu rehabilitacji kwestiach.

Lobbing dostępny pod mailem Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

Zapraszamy do lektury.